Kunstwerk Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken over Europa

Bibliotheek Bergen op Zoom

De Open Monumentendagen hebben dit jaar het thema ‘In Europa’ gekregen. Reden voor kunstenaars Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken om het verhaal van de naamgeefster van ons continent te verbeelden in een kunstwerk. Tijdens Kunsten in de Monumenten is dit werk op zaterdag te zien in de Verhalenkamer van Bibliotheek Het Markiezaat in Bergen op Zoom.

Hoeveel Europeanen weten waar de naam Europa van afgeleid is? Waarschijnlijk bar weinig. Tijd om daar verandering in te brengen, menen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken. Want het verhaal dat de Oude Grieken er over vertelden, spreekt tot de verbeelding. Zeker in deze tijden.
In de Griekse mythologie is het een beroemde vertelling: prinses Europa wordt uit het huidige Libanon meegenomen door een witte stier. Op zijn rug steekt zij de Middellandse Zee over naar Kreta, waar blijkt dat de stier niemand minder is dan de oppergod Zeus. Op Kreta bouwt Europa een nieuw leven op en geeft haar naam aan het continent, waar ze de rest van haar leven blijft.
Was Europa de eerste vluchteling die de Middellandse Zee overstak? Vertrok zij uit vrije wil of onder dwang? Het blijken actuele vragen te zijn met de huidige Europese vluchtelingenproblematiek in het achterhoofd. Juist deze link tussen het verleden en het heden tonen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken in hun kunstwerk. Als basis daarvan dienen oude atlaskaarten uit de collectie van de bibliotheek, waar beide kunstenaars een atelierruimte hebben.
Het kunstwerk ‘Europa – een reis, een verlangen, een vlucht’ is ook na Kunsten in de Monumenten nog in de maand september te bezichtigen.

Bibliotbheek Het Markiezaat