Drie generaties Kemperman – expositie in Poortwachtershuis

Markiezenhof

Bekijk in het Poortwachtershuis van het Markiezenhof een expo over drie generaties Kemperman. Deze Bergse familie heeft vele belangrijke restauraties op haar naam staan, waaronder het Paleis op de Dam en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.
Ook voor het Markiezenhof hebben ze veel werk verricht. Zo maakte Gerrit de deurnaald (Steenbergsestraat) met de afbeelding van Johannes de Evangelist en met zijn zoon Theo maakte hij de Zeeridder boven op de toren. De Zeeridder is een bijzonder kunstwerk van de hand van de familie Kemperman. Deze windvaan is de blikvanger van het Markiezenhof en bovenop de toren waakt hij over het stadspaleis en heel Bergen op Zoom.  De Zeeridder staat nu symbool voor Geheim Publiek, Publiek Geheim. Hierbij is het Markiezenhof de spil van spannende verhalen, toen en nu. In het voorjaar van 2018 kreeg de Zeeridder een nieuwe laag blad- goud zodat hij weer jaren kan schitteren in de zon.

Marnix Kermperman heeft in het Markiezenhof wekenlang aan het Mariabeeldje van de Gevangenpoort gewerkt. Het publiek mocht meekijken.
Nu wordt op zaterdag 8 september 13:00 dit beeldje feestelijk teruggeplaatst hoog in de westelijke gevel van de Gevangenpoort.

De expo in het Poortwachtershuis kun je op beide dagen van Kunsten in de Monumenten bezoeken en ook nog in de periode t/m 17 september 2018 (di t/m zo 11:00 – 17:00, toegang gratis).

Markiezenhof
Ga naar de website