Open dag en diverse leuke kinderactiviteiten op Hoeve Hildernisse

Hoeve Hildernisse

Bijzonder ontmoeten op het boerenterras van Hoeve Hildernisse.

Het dorp Hildernisse is een van de verdronken dorpjes uit het gebied van de Oosterschelde. De Elisabeth-vloed en de Felix-vloed maakten in de 16de eeuw een einde aan het welvarende dorp. De hoeve bij Hildernisse bleef (de huidige Hoeve Hildernisse).
Lang was Hoeve Hildernisse de enige buitendijkse boerderij van Nederland. Bij een stormtij werd de boerderij aan drie kanten omgeven met het zoute water van de Oosterschelde. Ondanks de kade om het erf stond het zoute water vaak tegen de dorpels van de stal.
Tot aan de voltooiing van de Deltawerken met de aanleg van de Oosterscheldekering, de Oesterdam en de Markiezaatskade, kwam er een einde aan het pioniersbestaan van generaties boeren.
Het woonhuis dateert van 1750. Waarschijnlijk werd de boerderij herbouwd na de Franse belegering van Bergen op Zoom. De stal is een eeuwtje jonger, maar die stond dan ook met de kop richting Oosterschelde.
Het rijksmonument werd in 2000 gerestaureerd door de huidige eigenaar, Brabants Landschap. Het monument is te bezoeken.

Op zondag is bovendien het boerenterras geopend voor een kop koffie of misschien een Scheldebiertje. ‘Boer’ Tiny Arts zal met plezier vertellen over de Brabantse Wal en het Markiezaat, klei en zand, de boerenmensen en de graaf, …
De Drentse heideschapen zijn heel benaderbaar, kinderen kunnen de dieren aaien. De kippen zijn brutaal en springen zo maar op tafel. De varkentjes … lief en ondeugend. Breng wat groente afval (ongekookt) of broodresten mee. Je maakt er de grootste vrienden mee!

Bijzonder ontmoeten is ons motto: welkom!

Monique Ummels en Tiny Arts
Ga naar de website